sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Ihosairaudet kampaajan työssä

Loiset: 
Loisia on monia erilaisia. Kampaajan työssä yleisiä ovat mm. päätäit ja syyhypunkit. Päätäit asuu hiusten juuressa hiuspohjassa ja kutina on tavallisin oire. Kutina esiintyy yleensä korvien takana. Myös syyhypunkit kutisevat. Ne kaivautuu ihon pintakerroksissa ja siitä tulee myös selkeästi erottuva ihottuma.
Kuvahaun tulos haulle syyhypunkkiKuvahaun tulos haulle päätäi ja syyhypunkki


Psoriasis:
Psoriaksessa oireet näkyy iholla ihottumana useimmin päänahassa ja taiveihossa. Ihottuma on tarkkarajainen, paksuuntunut ja punottava läiskä. Ihottumakohdat hilseilevät ja usein myös kutiavat. Kuorimalla hilseen sen alta paljastuu punoittava läikkä, jolla voi esiintyä myös verenvuotoa. Läiskät voivat olla erittäin pieniä ja pistemäisiä, mutta myös hyvinkin suuria. Psoriasis voi esiintyä myös märkärakkulaisena tai se voi keskittyä taipeisiin. 

Kuvahaun tulos haulle psoriasisKuvahaun tulos haulle psoriasis

Herpes: 
Herpeksen ensimmäisiä oireita on paikallinen ihon tunnottomuus sitten kirvely ja kutina. Samana tai seuraavana päivänä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Herpes esiintyy useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa. Uusiutuva herpes ei välttämättä oireile. Virusmäärä ja tartuttavuus on suurimmillaan silloin, kun iholla on näkyvä herpesrakkula tai rupi. 


Kuvahaun tulos haulle herpes
Kuvahaun tulos haulle herpes

Kynsivallintulehdus:
Kynsivallintulehdus on usein seurausta haavasta, palovasmmasta, sivukynsivalliin tunkeutuvasta kynnestä tai muusta kynsivallin vammautumisesta. Krooninen kynsivallin tulehdus voi syntyä hiljalleen märässä työssä. Kynsivallintulehduksessa kynsivalli punoittaa ,ja on turvoksissa ja sen alta valuu märkää. Sormea tai varvasta voi särkeä ja kuumoittaa. Jos tulehdus pitkittyy, kynsivalli ei enää punoita eikä kynnen alta valu märkää vaan siihen tulee poikittaisia vakoja ja kuoppia. Kynsivalli turpoaa ja irtoaa kynnestä

Kuvahaun tulos haulle kynsivallintulehdusKuvahaun tulos haulle kynsivallin tulehdus

Syylät:
Syylät ovat hyvälaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Syylät voivat olla tavallisia syylia, litteitä tai visvasyyliä eli kondyloomia. Ne tarttuvat helposti kosketuksesta ja tartunnan jälkeen näkyvä syylä ilmestyy tavallisessa syylässä kahden viikon jälkeen, Kondyloomassa näkyvä syylä voi ilmestyä vasta useamman vuoden jälkeen.

Kuvahaun tulos haulle syylät


Silmätulehdus:
Silmätulehdus voi johtua monesta syystä. Esimerkiksi bakteerit, virukset ja sienet aiheuttavat tulehduksia silmään. Silmätulehduksen oireita on punainen silmä, silmän kipu ja heikentynyt näkökyky.

Kuvahaun tulos haulle silmätulehdusKuvahaun tulos haulle silmätulehdus

Kynsisilsa: 
Kun kynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi on kyseessä kynsisilsa. Silsa leviää kynnen alla ja lopulta irrottaa kynnen. Toisessa silsa tyypissä kynteen ilmaantuu valkoisia liuskoittuvia läikkiä. Kosteissa oloissa ja hikoilevissa jalkaterissä hiivasieni aiheuttaa kynsivallista päin alkavaa kynsisilsaa. Tämä on yleisempää sormien kynsissä. Kynsisilsa on useimmiten esteettinen haitta.


Kuvahaun tulos haulle kynsisilsa
Kuvahaun tulos haulle kynsisilsa sormissa

Karvatupentulehdus:
Karvatuppitulehdus (follikuliitti) muistuttaa aknetautia. Sitä voi esiintyä kaikkialla, missä on ihokarvoja, mutta eniten rasvaisilla ihoalueilla (päänahka, parran alue, hartiat, selän ja rinnan keskiosat sekä nivusseutu ja pakaravako. Tyypillisissä tapauksissa aluksi ilmestyy pari kipeää, usein kutiavaakin märkäpäätä, jossa on karva keskellä. Muutamassa päivässä niitä ilmestyy samalle alueelle lisää. Parran alueella ja päänahassa karvatupet ovat niin syviä, että yksittäiset märkäpesäkkeet kestävät kuukausia.   Päänahkaan voi kehittyä myös pieniläiskäinen kaljuuntuminen.

Kuvahaun tulos haulle karvatupen tulehdus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti