sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Ihosairaudet kampaajan työssä

Loiset: 
Loisia on monia erilaisia. Kampaajan työssä yleisiä ovat mm. päätäit ja syyhypunkit. Päätäit asuu hiusten juuressa hiuspohjassa ja kutina on tavallisin oire. Kutina esiintyy yleensä korvien takana. Myös syyhypunkit kutisevat. Ne kaivautuu ihon pintakerroksissa ja siitä tulee myös selkeästi erottuva ihottuma.
Kuvahaun tulos haulle syyhypunkkiKuvahaun tulos haulle päätäi ja syyhypunkki


Psoriasis:
Psoriaksessa oireet näkyy iholla ihottumana useimmin päänahassa ja taiveihossa. Ihottuma on tarkkarajainen, paksuuntunut ja punottava läiskä. Ihottumakohdat hilseilevät ja usein myös kutiavat. Kuorimalla hilseen sen alta paljastuu punoittava läikkä, jolla voi esiintyä myös verenvuotoa. Läiskät voivat olla erittäin pieniä ja pistemäisiä, mutta myös hyvinkin suuria. Psoriasis voi esiintyä myös märkärakkulaisena tai se voi keskittyä taipeisiin. 

Kuvahaun tulos haulle psoriasisKuvahaun tulos haulle psoriasis

Herpes: 
Herpeksen ensimmäisiä oireita on paikallinen ihon tunnottomuus sitten kirvely ja kutina. Samana tai seuraavana päivänä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Herpes esiintyy useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa. Uusiutuva herpes ei välttämättä oireile. Virusmäärä ja tartuttavuus on suurimmillaan silloin, kun iholla on näkyvä herpesrakkula tai rupi. 


Kuvahaun tulos haulle herpes
Kuvahaun tulos haulle herpes

Kynsivallintulehdus:
Kynsivallintulehdus on usein seurausta haavasta, palovasmmasta, sivukynsivalliin tunkeutuvasta kynnestä tai muusta kynsivallin vammautumisesta. Krooninen kynsivallin tulehdus voi syntyä hiljalleen märässä työssä. Kynsivallintulehduksessa kynsivalli punoittaa ,ja on turvoksissa ja sen alta valuu märkää. Sormea tai varvasta voi särkeä ja kuumoittaa. Jos tulehdus pitkittyy, kynsivalli ei enää punoita eikä kynnen alta valu märkää vaan siihen tulee poikittaisia vakoja ja kuoppia. Kynsivalli turpoaa ja irtoaa kynnestä

Kuvahaun tulos haulle kynsivallintulehdusKuvahaun tulos haulle kynsivallin tulehdus

Syylät:
Syylät ovat hyvälaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Syylät voivat olla tavallisia syylia, litteitä tai visvasyyliä eli kondyloomia. Ne tarttuvat helposti kosketuksesta ja tartunnan jälkeen näkyvä syylä ilmestyy tavallisessa syylässä kahden viikon jälkeen, Kondyloomassa näkyvä syylä voi ilmestyä vasta useamman vuoden jälkeen.

Kuvahaun tulos haulle syylät


Silmätulehdus:
Silmätulehdus voi johtua monesta syystä. Esimerkiksi bakteerit, virukset ja sienet aiheuttavat tulehduksia silmään. Silmätulehduksen oireita on punainen silmä, silmän kipu ja heikentynyt näkökyky.

Kuvahaun tulos haulle silmätulehdusKuvahaun tulos haulle silmätulehdus

Kynsisilsa: 
Kun kynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi on kyseessä kynsisilsa. Silsa leviää kynnen alla ja lopulta irrottaa kynnen. Toisessa silsa tyypissä kynteen ilmaantuu valkoisia liuskoittuvia läikkiä. Kosteissa oloissa ja hikoilevissa jalkaterissä hiivasieni aiheuttaa kynsivallista päin alkavaa kynsisilsaa. Tämä on yleisempää sormien kynsissä. Kynsisilsa on useimmiten esteettinen haitta.


Kuvahaun tulos haulle kynsisilsa
Kuvahaun tulos haulle kynsisilsa sormissa

Karvatupentulehdus:
Karvatuppitulehdus (follikuliitti) muistuttaa aknetautia. Sitä voi esiintyä kaikkialla, missä on ihokarvoja, mutta eniten rasvaisilla ihoalueilla (päänahka, parran alue, hartiat, selän ja rinnan keskiosat sekä nivusseutu ja pakaravako. Tyypillisissä tapauksissa aluksi ilmestyy pari kipeää, usein kutiavaakin märkäpäätä, jossa on karva keskellä. Muutamassa päivässä niitä ilmestyy samalle alueelle lisää. Parran alueella ja päänahassa karvatupet ovat niin syviä, että yksittäiset märkäpesäkkeet kestävät kuukausia.   Päänahkaan voi kehittyä myös pieniläiskäinen kaljuuntuminen.

Kuvahaun tulos haulle karvatupen tulehdus

perjantai 23. marraskuuta 2018

Olaplex-hoitoon tutustuminen

Kuvahaun tulos haulle olaplex No.3 ja No.4 ja No.5Olaplex on tuote, jota käytetään hiusten kemiallisten käsittelyjen eli värjäysten ja permanenttien yhteydessä. Olaplex korjaa, vahvistaa ja suojaa hiuksia ainutlaatuisella tavalla. Olaplex-hoitoa käytetään mm. hiusten vaalentamisessa ja värjäämisessä ilman pelkoa vaurioituneista hiuksista. Ja hoidon vaikutusta voidaan ylläpitää kampaamokäyntien jälkeenkin käyttämällä olaplex pesu- ja hoitotuotteita. Olaplex on ainoa tuote, joka korjaa hiuksen rikkisillat ja estää kemiallisten käsittelyiden aiheuttamia happivaurioita. Kokonaisvaltainen olaplex-hoito sisältää viisi vaihetta.
Olaplex on tuote, jota voit käyttää kaikkien kemiallisten käsittelyiden yhteydessä. Asiakas voi ylläpitää hiusten kuntoa myös kotona Olaplex  Hair Perfector No. 3- tehohoidolla sekä Olaplex No. 4- shampoolla ja Olaplex No. 5- hoitoaineella.


Värjäykset

Värjäyksissä sekoitetaan hiusväri ja hapete keskenään ja lisätään joukkoon olaplex No.1 Bond Multiplier. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan ja pyyhekuivataan. Sen jälkeen levitetään runsaasti olaplex No. 2:ta hiuksiin ja annetaan vaikuttaa 10-30 minuuttia. Huuhtele, pese ja hoida valitsemillasi tuotteilla.

Kuvahaun tulos haulle olaplex No.1 ja No.2Hiusten vaalentaminen

Hiusten vaalentamisessa sekoitetaan olaplex No. 1 Bond Multiplier vaalennusaineen ja hapetteen joukkoon. Vaalennusaine levitetään ohjeen mukaisesti ja annetaan vaikuttaa. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan ja pyyhekuivataan. Sen jälkeen hiuksiin levitetään No. 2 Bond Pefector - tuotetta ja annetaan vaikuttaa 10-30 minuuttia. Huuhtele, pese ja hoida valitsemillasi tuotteilla.

Permanentti

Permanentissa käytetään olaplex No. 2 Bond perfector- tuotetta ennen permanenttikäsittelyä huonokuntoisissa hiuksissa suojaamaan ja vahvistamaan niitä permanenttikäsittelyn rasitukselta. Hyväkuntoisiin ja/tai käsittelemättömiin hiuksiin olaplex No. 2- hoidon voi jättää tekemättä ja siirtyä suoraan permanentti käsittelyyn. Lisää 2ml Olaplex No. 1 Bond Multiplier- tuotetta permanenttinesteeseen ja levitä seos rullille. Anna vaikuttaa tarvittavan vaikutusajan ja tarkista kihara säännöllisesti vaikutusajan aikana. Huuhtele hiukst hanakuumalla vedellä ja pyyhekuivaa. Lisää 2 ml Olaplex No. 1 Bond Multiplier- tuotetta kiinnitteeseen ja noudata käyttöohjeessa lukevia eri hiustyypeille suunnattuja ohjeita. Rullien poiston jälkeen huuhtele hiukset viileällä vedellä ja pese kevyesti shampoolla

Tehohoito

Jos asiakkaan hiukset ovat erittäin huonossa kunnossa, on olaplex - tehohoito tehtävä 1-3 päivää ennen hiusten värjäystä tai vaalennusta. Hoidossa sekoitetaan 90 ml vettä ja 15 ml Olaplex No. 1 Bond Multiplier- tuotetta. Imeytä/kosteuta kuivat hiukset tyvestä latvaan ja kampaa kertaalleen läpi. Anna vaikuttaa vähintään 5 min tai pidempään. Älä huuhtele, vaan levitä suoraan Olaplex No. 2:ta hiuksiin tyvestä latvaan. Anna vaikuttaa vähintään 10 minuuttia. Huuhtele, pese ja hoida valitsemillasi tuotteilla.

Suoristuskäsittely

Huuhdeltuasi kiinnitysaineen pyyhekuivaa hiukset. Sekoita 15 ml Olaplex No.1 Bond Multiplieria ja 90 ml vettä. Kostuta hiukset ja anna vaikuttaa 7,5 minuuttia. Huuhtele, pese ja hoida valitsemillasi tuotteilla

Keratiinikäsittely 

Olaplex- hoito suositellaan tekemään Ennen keratiinikäsittelyä. Hoito tehdään Olaplex- tehohoidon tapaan. Käytä pesuun syväpuhdistavaa shampoota ja jatka sitten keratiinikäsittelyä normaalisti.

Olaplex kotihoidossa?

Kolmen stepin Olaplex-kotihoitoon kuuluu Olaplex No.3 Hair Perfector, Olaplex No.5 Bond Maintenance hoitoaine sekä Olaplex No.4 Bond Maintenance shampoo. Olaplex No.3 Hair perfector on ylläpitotuote kampaamossa tehdyn Olaplex-käsittelyn jälkeen. Tuotetta käytetään kerran viikossa, mutta tarpeen mukaan useammin. Levitetään pestyihin, pyyhekuiviin hiuksiin, kammataan kerran läpi ja annetaan vaikuttaa 10-30 minuuttia. Sen jälkeen hiukset huuhdellaan ja pestään Olaplex No. 4 Bond Maintenance- shampoolla. Bond Maintenance- shampoo sopii kaikille hiustyypeille. Se vahvistaa, korjaa ja kosteuttaa hiukset tehden niistä kiiltävät ja helposti käsiteltävät. Viimeisenä hiuskiin levitetään Olaplex No.5 Bond maintenance- hoitoaine ja annetaan sen vaikuttaa 3 minuutia. Hoitoaine korjaa hiusvaurioita, silottaa ja vahvistaa hiuksia tehden niistä terveennäköiset ja kiiltävät.

Kuvahaun tulos haulle hiukset ennen ja jälkeen olaplex käsittelyn
Kuvahaun tulos haulle hiukset ennen ja jälkeen olaplex käsittelyn











 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPvTHrqDDGsuVvjMSfskZtiaFT7Tixu3GsiDnN1cMENPu1iQ0dmwruYx4FwvPH6cLp_fEH7w20dd7CQn9Gs-PGzw9nB9OYjkaQEx2zviCDAeyNZagBMNnl2OFpzR2bQt1Jov1IizfGSPUJ/s1600/121--------------.jpg

















 https://d1dche1f19cgxb.cloudfront.net/wp-content/uploads/2015/06/IMG_5813.jpg

Kuvakollaasi tekemistämme töistä

Tämän syksyn aikana olemme opiskelleet uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Olemme harjoitelleet pesemistä, erilaisia hoitoja, kaikki perusleikkaukset, kampauksia, lettejä, rautojen käyttöä sekä intilainen päähieronta. Kaikki näistä tuntui aluksi vaikealta ja siltä, että niiden oppimiseen kuluisi aikaa todella paljon. Harjoittelu tekee mestarin ja huomaan olevani kehittynyt monissa hiusalalla tarvittavissa taidoissa.

Hiustenpesussa oleellisia asioita on se, että osaa valita oikeat tuotteet tietynlaisiin hiuksiin kuten kosteuttavaa shampoota kuiviin hiuksiin ja paljon käsiteltyihin hiuksiin rakennepaikkaavaa shampoota. Myös kunnollinen pyyhekuivaus ennen hoitoaineen laittoa sekä pesun lopussa on tärkeää. Hiusten kuivauksessa olemme opetelleet käyttämään kaksipuolista tunneliharjaa ja erikokoisia pyöröharjoja. Hiusten taivuttaminen pyöröharjalla on myös tärkeä taito. Olemme harjoitelleet myös tekemään laserhoitoja, Olaplexia, Back to the roots-hoitoa sekä K-pac hoitoa. Laserhoito hidastaa mm. hiustenlähtöä ja nopeuttaa niiden kasvamista. Olaplex on hyvin monikäyttöinen, sitä käytetään esim. hiustenvärjäysten ja vaalennuksien yhteydessä. Back to the roots-hoito nimensä mukaan hoitaan hiusjuuria ja hiuspohjaa kuorien sekä kosteuttaen tai tasapainottaen. K-pac hoito sen sijaan  hoitaa hiuksia koko pituudelta.

Kuvahaun tulos haulle hiusten pesu kampaamossaKuvahaun tulos haulle tunneliharjaKuvahaun tulos haulle pyöröharja

Perusleikkauksiin kuuluu: Miestenmuotolinja leikkaus, kulmikas miesten leikkaus, korvakaaret, ylöspäin pitenevä kehälinja, saksi-kampatekniikka sekä

Kuvahaun tulos haulle V Muotolinja leikkaus V- muotolinja 








 (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVm8dbg142bgd8pWcllkCG8fLw0KJFwVAhmnkqm6mui9XKrDmo0qIkyxUJKqnWEO15j6IlxVQbn0gmN5Mxd8zRTspb4hbZ1MlqsmE2PXdXyer1yLKl-2NnZms2CGI-ehiZHN2yKhT66ww/s1600/IMG_0693.JPG)

Kuvahaun tulos haulle A Muotolinja leikkaus
A-muotolinja
 


(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinho70wBh5Kv89PyeAkbtC2zTSnI53Uo2morKaxsWmG2v3YZFM9uq7QX7KSbUcNumTx_V7oX5sggD6Ge2iLUBmxnyGKTNupafZcEfdSv07OJPCllXbJ5fTX-gMCxozTtL7t3aexLUbMlI/s1600/PicMonkey+Collage+(8).jpg)
  

U- muotolinja 

  Kuvahaun tulos haulle Kuvahaun tulos haulle U Muotolinja leikkaus (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmrUJhdS47U18IvI4bq2MHnkwfDvsxRQvR-gm4xMsRARO9eSq6F7NqXXraVzjCtsJgoCzzH4OlR6KDXW0JfOcNIq3rofCNBwuHwuhxiYWkVmZxNtZt_0sfDiDlavOgOyhcL5bVrE2Tx9E/s1600/01532e8e1cbe71d8c7caae64c9c5b069e5aa7e46cb.jpg)

Porrastus

 Kuvahaun tulos haulle hiusten porrastus pystyyn (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpV-sIbtPnRIzdczl2cek-ai3mZB9d3LRdOGLjeVLor9b6GJhjFprd-jYBauSS3n5Up3qKYbydyN7bE21-L4xoPQwdRPhvNi5sEKA33aZQwvz657UQsimSjBG0-yggf3Wp3uzFKafCFiQ/s1600/IMG_1517.jpg)

 Kerrostus

  Kuvahaun tulos haulle hiusten KERROSTUS (https://lh3.googleusercontent.com/-wIvfYZS4Lwo/Twyo24kvfbI/AAAAAAAABeI/kL8p6PWecFc/s400/Emmin%2Bkuvat%2B862.jpg)

 Jenkkisiili 

 Aiheeseen liittyvä kuva (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidYp_CWC36NZvqBrXneTYwp3-AkheTDm6wnrf4UZ4OMYuwYgLup4DVm5twhvVaHj0CcOxJsKRUqrMz0xOKvUrw3oQm65VqGOr0P98LlGyoPxMsgyiQWClvFulHbZuHSZ8Epqy5sxQ0SAs/s1600/pyst%25C3%25A4ri.jpg)

Feidaus


 Kuvahaun tulos haulle feidaus (https://scontent-atl3-1.cdninstagram.com/vp/2ca95e4cf59f5a42aaa7ac99dbdfb167/5C755003/t51.2885-15/e35/40988868_2189874687964812_3803215672821266019_n.jpg)

 Hiustatuoinnit 

 Kuvahaun tulos haulle hiustatuoinnit (https://im.mtv.fi/image/2493074/landscape16_9/1024/576/1bdd744ef26885caac7d938182565fbe/tv/1773332.jpg)

 Muita leikkaamiani miesten hiustenleikkauksia löydät täältä:
https://www.instagram.com/sannishairstyle/

 
Luovana ihmisenä olen mielestäni taitava tekemään kampauksia. Nutturoiden ja kiharoiden teko on mielipuuhaani varsinkin, kun olen näppärä käsistäni. Myös erilaisten lettien teko sujuu hyvin. Kuvia löydät täältä:
https://www.instagram.com/sannishairstyle/


perjantai 9. marraskuuta 2018

Minä ja opiskeluni syksyn aikana

Syksyn aikana olemme opiskelleet erilaisia asioita nopeasti. Välillä uusia asioita on tullut niin paljon kerralla, että kaikkien niiden oppiminen on ollut lähes mahdotonta. Mutta harjoitus tekee mestarin! Alku syksystä aloitimme opiskelun heti napakasti föönaus- ja leikkaus- ja pesuharjoituksilla. Ensin leikkasimme suoraamuotolinjaa ja pian U-, V-, ja A- muotolinjaa. Eri muotolinjojen leikkaaminen on vieläkin hieman vaikeaa, sillä niitä saattaa sekoittaa keskenään, mutta kyllä se tästä! Pyöröharjaföönaus oli aluksi todella hankalaa, sillä harja juuttui aina hiuksiin tai sitä ei vain saanut kunnolla sujuvasti pyörimään. Naisten hiustenleikkausten lisäksi opiskelimme miesten hiusten kuten korvakaarien leikkaamista ja koneajoa. Mielestäni miesten hiustenleikkuun erilaiset menetelmät on helpompi muistaa kuin naisten. Hiustenleikkuun yhteydessä usein pestään myös hiukset, jota olemmekin harjoitelleet paljon. Olemme opiskelleet myös sitä, mitä tuotteita ja tehohoitoja mihinkin hiuksiin voi laittaa ja tehdä.


Kaiken aiemmin mainitun ohella olen kerennyt harjoittelemaan itsenäisesti kampauksia, joista olenkin ylpeä. Erilaisten juhla- ja hääkampausten teko on luovana ihmisenä mielestäni erittäin kiehtovaa ja mukavaa. Varsinkin erilaisten lettien, kiharoiden ja nutturoiden teko ja niiden yhdistely saa minut nauttimaan todella paljon alavalinnastani. Rakastan sitä, jos opin tekemään jonkin uudenlaisen kampauksen onnistuneesti. Vaikka olen oppinut monia asioita ja osaan sujuvasti jo joitain opiskeltuja asioita, niin siltion aina jotain, jossa voisin kehittää itseäni. Esimerkiksi mielestäni tärkein asia mitä minun pitäisin kehittää olisi itsevarmuus. Sillä, vaikka olisin kuinka hyvä jossain niin usein aliarvioin itseni tai pelkään epäonnistumista. Mutta kehittämistä olisi myös korvakaarien ja U- ja V-muotolinjan leikkaamisessa.


Vaikka olemme opiskelleet tätä alaa vasta kolme kuukautta niin asiakaspalvelu on jo alkanut. Meillä on käynyt sekä harjoitus-  että oikeita asiakkaita. Harjoitusasiakkaaksi olen kutsunut usein poikia hiusteleikkuuseen, joka on sujunutkin minulta mielestäni yllättävän onnistuneesti. Ensimmäisen kerran, kun ajoin asiakkaan päätä koneella, jännitys oli suuri. Nykyään osaan käyttää konetta ja leikkaaminen on vain asia muiden joukossa. Olen myös leikannut muutaman kerran naisten tasausleikkausta, joka sujui myös hyvin. Oikeita asiakkaita en ole vielä saanut, mutta odotan innolla ja jännityksellä ensimmäistä asiakastani!

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Parturi-kampaajan työnkuva

Mitkä ovat parturin ja kampaajan palvelukokonaisuuksien ulottuvuudet?

Parturi-kampaaja suunnittelee, toteuttaa, markkinoi ja arvioi
-suunnittelu (taiteilija)
-toteutus (käsityöläinen)
-markkinointi & arviointi (yrittäjä) 

Mitä luovuudella tarkoitetaan? (kirjan mukaan)

Luovutta voi opiskella ja oppia samalla tavoin kuten muitakin taitoja. Luovuuden oppiminen perustuu tietoon, osaamiseen ja oman alan hallintaan, ammattitaitoon.

Aineeton palvelu?

Palvelu on aineetonta eli sitä ei voi kuljettaa eikä myydä edelleen, eikä siitä maksaminen johda omistukseen.

Sisäinen yrittäjyys?

Sisäisellä yrittäjyydellä tarkoitetaan yrittäjämäistä toimintatapaa eli sitä, että palkkatyötä tekevä ihminen suhtautuu työhönsä yhtä sitoutuneesti, innostuneesti ja aloitteellisesti kuin jos hän työskentilisi omistamassaan yrityksessä.

perjantai 19. lokakuuta 2018

Hiukset- ja ihotehtävä

Iho- ja hiustehtävä


Mistä hius on muodostunut? Hius on muodostunut keratiinista,sarveistuneista ja uolleista soluista.

Mitä tarkoitetaan hiuksen keratinisoitumisella? Hiusnysty tuottaa koko ajan uutta solukkoa, joka työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin. Solut litistyvät, menettävät tumansa ja muuttuvat pitkulaisiksi. Hius alkaa muodostua sipulissa. Sen mukaan, missä kohti hiusnystyä solu on syntynyt, se muuttuu pitkulaiseksi ja kovaksi kuitusoluksi tai levymäiseksi pintasoluksi.

Mitä ovat hiuksen rakennusaineet? Hius on keratiinia eli sarveistuneista soluista muodostunutta kuitumaista ainetta. Solujen väliaine eli hyaliini pitää keratiinisolut kiinni toisissaan ja sitoo vettä hiuksiin. Hiuksen alkuaineet ovat hiili, vety, happi, typpi ja rikki.

Hiuksen ihonpällisen osan osat eli hiuksen kerrokset? Mitä kussakin kerroksessa tapahtuu?
Suomu- eli pintakerros (kutikula)
-Keratiinikuidut muodostaa päällekkäin limittyessään hiuksen pinnan.
-Väritön ja läpikuultava pintaja siinä on vettä ja likaa hylkivä pinta
-Heijastaa valonsäteitä-> kiilto-> riippuu keratiinilevyjen tiiviydestä

Kuitukerros (kortex)
(kuitukerroksensolu, makrosäikeet, mikrosäikseet, protosäikeet)
-Rakenne- eli happivauriot -> Happiatomien sitoutuessa rikkisidoksiin hiuksen rakenne vaurioituu.
-Kuitukerroksessa sijaitsee hiuksen väripigmentit
-Kuitukerroksen rakenne antaa hiukselle myös joustavuuden

Ydinkerros (medulla)
-Merkitystä ei tunneta hyvin
-Hennoista hiuksista puuttuu ydinkerros kokonaan




Kuvahaun tulos haulle hiuksen rakenne kerrokset



Hiuksen elinkaari? Mitä vaiheita siinä on ja kauanko ne kestävät? 
1. Kasvuvaihe (angeenivaihe)
2-6 vuotta

2. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe)
 1-3 viikkoa

3. Lepovaihe (telogeenivaihe)
2-4 kuukautta







 Millaisia hiustenlähtöjä on? Mikä voi aiheuttaa hiustenlähtöä? (kuvat)

Tilapäinen hiustenlähtö ilmenee hiusten harvenemisena tai lähtönä kauttaaltaan ja
syynä voi olla esimerkiksi sairaudet, lääkekuuri tai laihduttaminen. Tilapäistä hiustenlähtöä aiheuttaa myös pälvikalju, joka on tulehduksellinen autoimmuunisairaus. Pälvikaljussa partaa ja hiuksia irtoaa läiskittäin hyvin tarkkarajaiselta alueelta.
Kuvahaun tulos haulle tilapäinen hiustenlähtö
Kaljuuntumiseksi kutustaan, kun hiustenlähtöä on jatkunut pitkään ja se ilmenee selkeästi tietyllä hiuspohjan alueella.
Kuvahaun tulos haulle perinnöllinen hiustenlähtö



Perinnöllinen hiustenlähtö on yleisin hiustenlähdön syy miehillä. Elimistön testosteronitason korkeus tai herkkyys testosteronin haittavaikutuksille on miespuolisen kaljuutumisen syynä.


Kuvahaun tulos haulle kaljuuntuminen

IHO

Kerro ihon rakenne: 

Epidermis eli orvaskesi on 0,05-0.2 mm:n paksuinen ihon päällimmäinen kerros. Se on kerrostunutta epiteelikudosta eikä sisällä lainkaan veri- tai imusuonia. Epidermis uusiutuu jatkuvasti sen alimman kerroksen, tyvisolukerroksen, solujen noustua pintaan ja hilseiltyä pois noin 3-4 viikon aikana
Dermis eli verinahka on 0.5-2 mm paksua sidekudosta, joka koostuu  kollageenista ja elastiinista. Kollageeni on hyvin venyvää proteiinia, joka toimii ihon rakenneaineena ja antaa iholle mekaanista tukea. Elastiini on myös ihon proteiin, joka antaa iholle sen joustavan ominaisuuden. Dermis sisältää runsaasti veri- ja imusuonia sekä hermoja. Iho saa ravintoaineensa verisuoniston kautta. Dermiksessä on karvan juuriosa, talirauhanen, hikirauhanen, hermojen päätteitä ja imusuonia.
Subkutis eli ihonalainen rasvakudos, jonka paksuus riippuu ihmisen rasvakudoksen määrästä. Se liittää ihon pintakerrokset sen alla oleviin kudoksiin, lihaksiin, rustoihin ja luihin sekä toimii rasvan varastointipaikkana elimistön energia-aineenvaihdunnalle. Hermokimput ja isot verisuonet haarautuvat subkutiksesta dermiksen hienoimpiin verisuoni

Kuvahaun tulos haulle ihon kerrokset


Mitä tarkoitetaan hilseilyllä? Hiuspohjan iho uusiutuu jatkuvasti kuten iho muuallakin kehossa, eikä normaalia pintakerroksen irtoamista huomaa. Kiihtynyt solujen tuotanto, hilseily, on hiuspohjan epätasapainotila, joka ilmenee ihon pinnan näkyvänä hilseilynä kuolleen pintasolukon kasaantuessa.


Kerro erilaisista hiuspohjista?

Rasvainen hiuspohja
-Tunnistaa hilsekasautumista, jotka irtoavat hiuspohjaa käsiteltäessä.
-Hiukset ja hiuspohja tuntuvat öljymäisiltä ja rasvaisilta sormenpäillä hierottaessa.
-Hiuspohja on punoittava ja kutiava, ja siinä on finnejä.

Kuiva hiuspohja
-Hilseilee ( Kuiva hilse irtoaa hiuspohjasta helposti pienehköinä hiukkasina).
-Hiuspohja voi olla kiristävän tuntuinen, koska sen talituotanto on vähentynyt ja epidermiksen sarveiskerroksen kosteuspitoisuus pienentynyt.

Herkkä hiuspohja
-Voi oireilla hilseilemällä, jos se ärsyyntyy
-Ärsyyntynyt hiuspohja kutisee, punoittaa ja kiristää
-Hiuspohja on usein kuiva ja reagoi helposti ilmankosteuden muutoksiin, kemiallisiin käsittelyihin, liian voimalliseen mekaaniseen käsittelyyn tai sopimattomiin tuotteisiin.
-Ihon ärsytysreaktio ilmenee punoituksena, kuumotuksena, rakkuloina ja hilseilynä

Mitkä ovat ihon tehtävät?

Fysiologinen tehtävä
-Suojaa UV-säteilyltä
-Suoja mikrobeja vastaan
-Suojaa kulumiselta ja veden haihtumiselta, ehkäisee aineiden imeytymistä kehoon
-Pehmentää iskuja
-Sitoo vettä, erittää talia

Säätely tehtävä
-Elimistön nestetasapainon ylläpito, lämmönsäätely
-Kehon lämmönsäätely

Ylläpito tehtävä
- Nestetasapainon ylläpito

Eritys ja tuotanto tehtävä
-D-vitamiinin tuotanto kalsium-aineenvaihduntaan
-Talin eritys
-Hien eritys
-Viestittää- hälyttää ja tuo mielihyvää

Aistiminen
-Ihmisten välinen sosiaalinen kanssakäyminen

Sosiaalinen tehtävä
-viestittää




keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Asiakaspalvelu harjoittelua

Asiakas 1

Ensimmäiseltä asiakkaaltani leikkasin hiukset. Ajoin hiustenleikkuukoneella sivut ja korvalliset ja lyhensin hieman päällyshiuksia. Leikkuun jälkeen kiharsin päällyshiuksia ja muotoilin ne tyylikkäästi pään päälle nutturaksi.


Kuvia täältä: https://www.instagram.com/sannishairstyle/

Asiakas 2

Toiselle asiakkaalleni tein back to the roots-hoidon, jonka jälkeen tietenkin kuivasin hiukset. Kuivauksen jälkeen laitoin muotoilutuotteita ja aloin kihartaa hiuksia ja muotoilin ne tyylikkäästi päälle.


Kuvia täältä: https://www.instagram.com/sannishairstyle/

sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Laserhoitoon tutustuminen

Laserhoito



Minkälaisia hoitoja ja millaisiin hiuksiin ja hiuspohjiin laserkoneella voi tehdä?

Päänahkaan kohdistuvat hoidot:
-perintötekijöistä johtuvan hiustenlähdön yhteydessä
-hilseilyongelmissa
-psoriasisoireiden hoitoon
-alopecia areata, pälvikaljun hoidossa

Ylläpitävät hoidot
-Saavutettuja hoitotuloksia ylläpidetään hoitosuunnitelman mukaisella yksittäisillä hoidoilla kerran kuukaudessa tai kerran kahdessa kuukaudessa.

Hiuksen kuntoutushoidot
-Runsaasti käsitellyille, vaurioituneille hiuksille tehtävät hoitoainekäsittelyt parantavat hiuksen kuntoa jo yhden käsittelyn jälkeen. Hoito voidaan uusia tarvittaessa.


Laserkäsittely permanentin ja värjäyksen yhteydessä
-Permanenteista saadaan napakampia ja kestävämpiä samoin kuin värjäyksistä värjäystulos paremmaksi, mikäli niihin tehdään laserkäsittely.

Minkälaisia tuotteita hoidoissa käytetää?



Hoitoneste (scalp treatment):
-anti DHT-vaikutus
-annostellaan ennen laserhoitoa päänahkaan
-suositellaan hoitojaksojen välillä myös kotikäyttöön

Shampoo (cicamed)
-hiustenpesuun ennen laserhoitoa (hiukset kuivataan ennen hoitoa)
-vaikuttavina ainesosina mm. patentoitu kolmivaikutteinen procapil, peptidiyhdiste
-anti DHT-vaikutus
-suositellaan hoitojaksojen välillä myös kotikäyttöön

Balsam (cicamed)
-kaksi käyttömuotoa:
1. päänahan hoidot: shampoopesun jälkeen ennen laserhoitoa, silloin kun asiakas yleensä käyttää balsamia. (hiukset uivataan ennen laserhoitoa)
2.hiusten kuntoutushoidot: shampoopesun jälkeen annostelu pyyhekuivattuihin hiuksiin, hjoihin tehdään laserhoito (5-15min) tämän jälkeen huuhtelu ja kuivatus
-vaikuttavina ainesosina pääosin luonnontuotteet kuten: aloeverauute, manteliöljy ja silkki- ja vehnäproteiinit



Milloin Laser hoitoa ei voi tehdä?


Jos asiakkaalla on:
-valolle herkistäviä lääkkeitä
-kortisonilääkitys
-sulfa lääkitys
-tetrasykliiniä sisältäviä lääkkeitä
-astmasumute
-psyykelääke
-epilepsia
-syöpä
-sydämen toimintasairaus
-verepainetta
-alku- ja loppuraskaus
-alle 18-vuotiailla- hormonitoiminta voi häiriintyä


Hiusten ja hiuspohjan hoitaminen

Tehohoidon työjärjestys:
-Järjestä työpiste
-Ohjaa asiakas istumaan, suojaa hänet, selvitä hiukset ja laadi työsuunnitelma
-Poista tarpeen mukaan hilse mekaanisesti työpisteessä tai kuorivalla tuotteella pesupaikassa
-Ohjaa asiakas takaisin asiakatuoliin

Tee hoitokäsittely:
-hiusten selvitys
-ristijako
-hoitoaineen levitys
-vaikutusaika( +lisälämpö tarpeen mukaan)
-hieronta
-hoitoaineen emulgointi ja huuhtelu
-pyyhekuivaus(tarpeen mukaan pitkähoitoaine tai rakennehoitoaine hiusten selvittämiseksi)
-kuivaa asiakkaan hiukset


Tehohoitoaineen levitys ja työskentelyjärjestys

Ositus:
-Osita hiukset ristijakauksella
Hoitoaineen levitys ja hieronta:
-Levitä hoitoaine siveltimellä vaakajakauksittain tyvestä latvaan
-Kytke lämpökone lämpiämäänennen viimeisen osion käsittelyä
-Kokoa hiusmassa siististi päälaelle ja suojaa hiusrajat suojanauhalla
-Lämmitä hoitoaine lämpökoneen avulla(tarkista käyttämäsi tuotteen vaikutusaika ja koneen sopiva lämoötila)
-Hiero hiuspohja rauhallisin työottein
Huuhtominen:
-Poista hoitoaine emulgoimalla(lisäämällä vähitellen vettä)
-Tarkista erityisesti niskaosasta, ettei hoitoainetta jää hiuksiin
-Huuhtele hiuksetja kuivaa ne pyyhkeellä. Selvitä hiukset.

Miten ja minkälaisilla tuotteilla hoidetaan erilaisia hiuspohjia?
-kuivaa: kosteuttavilla tuotteilla
-herkkää: hoidetaan hellävaraisesti ja miedoilla tuotteilla
-rasvaista ja hilseilevää: hoidossa käytetään tuotteita, jotka sisältää desinfioivia ainesosia ja veden lämpö pidetään viielänä.

Milloin hiuspohjan hoitoa ei voi tehdä ja asiakas ohjataan lääkärille?
-Jos on syytä epäillä, että asiakkaalla on yliherkkyyttä tai allergisia oireita, tai niitä ilmenee hoidon yhteydessä.

Minkälainen on hiusvesikäsittely ja mihin se on tarkoitettu? Miten hiusvesikäsittely tehdään?
-Hiusvesikäsittely on virkistävä  tai rentouttava hiuspohjanhoito ja se on tarkoitettu hilseeestä tai hiustenlähtöongelmista kärsiville, mutta niistä ei ole haittaa, vaikka hiuspohja olisi terve. Hiusvedet levitetään nopeasti pestyihin hiuksiin tai ilman pesua suoraan hiuspohjaan

Mikä on hiusveden INCI? Mistä sen voi tarkistaa?
-ALCOHOL DENAT.= liuotin
-AQUA= liotin
-PROPYLENE GLYCOL=kosteuttava aine
-QUATERNIUM=sähköisyyttä vähentävä aine
-PIROCTONE OLAMINE=säilöntäaine
-ORYZA SATIVA=imevä aine, sitova aine
-CYSTEINE=rakennepaikkaaja
-PYRIDOXINE=sähköisyyttä vähentävä aine
-DEA PG-PROPYL PEG/PPG-18/21 DIMETHICONE=hoitava aineosa
-MENTHOL=virkistävä aine
-THYMOL=lisäaine
-CITRIC ACID=pH:n säätelijä
-PARFUM=hajuste



Ensimmäinen kunnon asiakastyöni 27.9


Millä tuotteilla tein hoidon ja miksi valitsin juuri ne tuotteet?

Tein back to the roots-hoidon, koska päänahka ja hiukset sitä vaati, sillä päänahka punoitti ja hiuspohja hilseili paljon.

Onnistuminen?

Mielestäni onnistuin erittäin hyvin ja työsuunnitelman teko sujui onnistuneesti. Myös hiusten lyhennys siistimpään muotoon onnistui todella hyvin ja asiakas oli todella tyytyväinen. Mutta ensikerralla pesuvaiheessa täytyy kuitenkin olla tarkempi niskan ja korvallisten kunnollisessa puhdistamisessa.